Foto voor website,Fotograaf Haarlem,Fotograaf Amsterdam,Portretfotograaf Haarlem,zakelijke fotograaf, website fotografie, fotograaf gezocht,

Nog Steeds geen cent te makken

Reportage gemaakt voor het Straatjournaal in september 2011. Helaas nog steeds zeer actueel onderwerp.

Tekst : Ivanka Eggly

Een dinsdagmiddag in augustus. In Het Open Huis in Haarlem doet een vrijwilliger de deur van een lokaaltje open. Tientallen mensen drommen naar binnen. Gelaten, met afgetobte gezichten, staan ze in de rij en ontvangen hun krat met voedselproducten op vertoon van een ID kaart. Twee vrijwilligers delen de boodschappen uit en strepen namen af op lijsten. Het is een van de acht uitgiftepunten van Voedselbank Haarlem en Omstreken, dat is ondergebracht in een voormalig schoolgebouw in Schalkwijk - waar verschillende kerkdiensten en maatschappelijke activiteiten worden georganiseerd.

Een jonge vrouw met lang krullend haar laadt de producten uit de krat over in haar tas. Ze heet Louise, vertelt ze, ze is zesentwintig jaar en maakt nu ruim een jaar gebruik van de voedselbank. "Ik kom uit Angola, daar ben ik alles en iedereen verloren door de oorlog. op de vlucht ben ik door het ICRC (Internationale Rode Kruis) opgevangen en uiteindelijk in Nederland beland. Dat was tien jaar geleden. Ik heb in een asielzoekerscentrum gezeten en toen ik daar uit moest zwierf ik even op straat. Ik wist niet waar ik naartoe moest. Ik sprak geen Engels of Nederlands. Gelukkig heb ik nu een kamer in Haarlem. Helaas mag ik niet werken, niet studeren en niet op vakantie, omdat ik nog steeds geen verblijfsvergunning heb. Dit - ze wijst om zich heen - is de enige plek waar ik heen kan. Ik heb hier een familie gevonden, ik heb geen klagen."  Louise huilt zachtjes.

Toen de eerste voedselbank in 2002 werk opgericht in Rotterdam, riep iedereen er schande van. In Nederland leden mensen toch geen honger ? Het bleek dat niet iedereen, om wat voor reden dan ook, zich regelmatig een uitgebalanceerde maaltijd kon veroorloven. Maar daar werd niet openlijk over gesproken; veel mensen schaamden zich ervoor. De voedselbanken hebben dit taboe doorbroken.

Toch is het voor met name ouderen nog altijd moeilijk de stap naar voedselhulp te nemen, weet Hans Debats, voorzitter van Voedselbank Haarlemmermeer. "Wij houden ons uitdeelmoment in Hoofddorp daarom op marktdagen. Omdat mensen de spullen gewoon in hun eigen boodschappentas overladen, kunnen buren bij thuiskomst niet zien dat iemand een voedselpakket heeft gehaald. 

Een Marokkaanse vrouw in de rij bij Voedselbank Haarlem: "Ik schaam me niet meer om hier een voedselpakket te halen". Ze vist een rolletje snoep uit het krat, en geeft haar drie zoontjes ieder een zoetigheid. "De eerste keer wel, want in mijn gemeenschap spreken mensen daarover. Maar ik ben alleenstaand en heb weinig geld, dus nu denk ik: waarom niet? Met een pakket doen we gemiddeld zes dagen en ik houd zo geld over voor mijn kinderen en voor bijvoorbeeld kabeltelevisie. Daarbij is het leuk om hier te komen. Ik ben alleen in Haarlem en in Het Open Huis ontmoet ik aardige mensen."

Volgens Anga Veldhuizen van Voedselbank Haarlem zijn voedselbanken niet meer weg te denken uit onze maatschappij: "Er is altijd een groep die hulp nodig heeft. Dat zijn de mensen die niet alleen financiele problemen hebben, maar ook psychische en/of sociale problemen. In deze moderne tijd willen we dat het liefst verstoppen, maar dat kan gewoon niet meer."

"We hebben een verjaardagspakket voor de kinderen: hieperdepiepdoos"