reviews portretfotograaf haarlem, portretfotograaf haarlem, fotograaf zakelijke portretten, zakelijk fotograaf, fotograaf haarlem, zakelijk portret laten maken, portret laten maken,bedrijfsfotografie, bedrijfsfotograaf, fotograaf bedrijfsfoto, reportagefotograaf,

‘Getrouwd met God’

Het kloosterleven was mijn invulling van het thema van de Kunstlijn ‘Omzien naar nu | Tijden & Grenzen’. Hebben kloosterlingen alle tijd van de wereld? In hoeverre zijn er overeenkomsten met ons dagelijks leven? 

Welke betekenis hebben kloosters in onze huidige tijd?

Kloosters zijn van oudsher plaatsen van rust, stilte en bezinning. Als religieuze gemeenschappen leven de bewoners volgens strikte regels en gebruiken zij hun tijd voor gebed, studie en werk. Dit ritme van gebed, studie en werk vormt de basis van het kloosterleven en creëert een ritme van rust en contemplatie.

In de vroege middeleeuwen werden kloosters opgericht als plaatsen van toevlucht voor gelovigen, waar zij zich konden terugtrekken uit de drukte van de wereld en zich konden wijden aan hun geestelijke ontwikkeling. In tijden van oorlog en politieke onrust boden kloosters bovendien bescherming en veiligheid aan reizigers en pelgrims.

Maar kloosters hebben ook een grote betekenis in onze huidige tijd. Weg van de hectiek van het moderne leven bieden zij een oase van rust en stilte. Steeds meer mensen zoeken naar manieren om te ontsnappen aan de drukte van alledag en vinden in kloosters rust en inspiratie. Veel kloosters bieden dan ook de mogelijkheid voor retraites, waarbij bezoekers in stilte kunnen mediteren en reflecteren op zichzelf en het leven.

Daarnaast zijn kloosters vaak ook toeristische trekpleisters vanwege hun historische waarde en architectonische schoonheid. De kloostergebouwen zijn vaak prachtig ontworpen en gebouwd en getuigen van eeuwen van cultureel erfgoed.

Kortom, kloosters hebben een bijzondere en tijdloze betekenis in onze samenleving. Ze bieden rust en bezinning en zijn tegelijkertijd inspirerende getuigenissen van ons cultureel verleden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zij veel mensen nog steeds aantrekken en inspireren.

Expositie in Haarlem / Kunstlijn

 

Dakloos in Haarlem ...

Daklozen zijn vaak onzichtbaar in onze samenleving, verstopt in portieken of verscholen onder kartonnen dozen. Het is een schrijnende realiteit waar we ons soms liever van afwenden. Maar deze mensen hebben ook een naam, een verhaal en vooral een gezicht.

Met het fotoproject Dakloos in Haarlem willen we de daklozen een stem geven en hun menselijkheid tonen. We hebben verschillende mensen voor de camera gevraagd en ze gevraagd om zichzelf te laten zien zoals ze zijn. Het resultaat is een reeks ontroerende portretten en verhalen die hopelijk kunnen bijdragen aan meer begrip en empathie voor deze kwetsbare groep mensen.

Dakloos zijn is een complexe en vaak uitzichtloze situatie. Er zijn allerlei redenen waarom iemand op straat kan belanden: probleemschulden, verslaving, relatieproblemen, psychische problemen, werkloosheid of huisuitzetting. Het is belangrijk om te beseffen dat deze mensen niet zomaar uit vrije wil op straat leven. Het is vaak een situatie die ze tegen wil en dank is overkomen.

Dakloos zijn brengt veel onzekerheid en angst met zich mee. De dagelijkse strijd om een veilig plekje te vinden om te slapen en eten, de moeizame toegang tot gezondheidszorg, de onzekerheid over de toekomst: het zijn allemaal zaken die het leven op straat zwaar maken. Daklozen hebben ook vaak te maken met vooroordelen, stigmatisering en discriminatie, waardoor het vinden van werk of huisvesting nog moeilijker wordt.

Toch zijn deze mensen niet alleen slachtoffers. Er zijn veel daklozen die ondanks hun moeilijke omstandigheden vastberaden zijn om hun situatie te verbeteren. Ze werken aan hun herstel, gaan naar dagbesteding, doen vrijwilligerswerk of proberen op andere manieren een bijdrage te leveren aan de samenleving. Door deze mensen een gezicht te geven willen we laten zien dat dakloosheid meer is dan alleen een dakloze op straat.

Dakloosheid is een complex probleem dat vraagt om een integrale aanpak. Het gaat niet alleen om het bieden van onderdak of financiële ondersteuning, maar ook om het bieden van de juiste zorg en begeleiding. Bij het project Dakloos in Haarlem hebben we geprobeerd om bij te dragen aan meer begrip en empathie voor deze menselijke en kwetsbare groep mensen. Hopelijk leidt dit tot meer bewustwording en aandacht voor dakloosheid en de oorzaken ervan. Maar vooral hopen we dat deze mensen zich gezien voelen en met respect worden behandeld. Ze verdienen het om als mens te worden behandeld en niet alleen als dakloze.

In samenwerking met Stem in de Stad Haarlem.

Expositie in Noord-Hollands Archief / Bavo / Bibliotheek / Stem in de Stad
Ook gebruikt in Eye Amsterdam bij een lezing van de Rotary over daklozen.