De verslavingszorg

Marciano Sam-Sin-56-2-min.jpg

Gister heb ik een tijdje met Marciano aan de telefoon gezeten. Ik maakte de foto’s en gedeeltelijk het ontwerp voor zijn nieuwe website www.samsin.nu

We hadden het over de verslavingszorg, de programma’s die op tv komen over verslavingen en waar verslaafden mee geholpen zijn. Ik heb zelf een tijd tussen de verslaafden vrijwillig gewerkt omdat ik ze wilde fotograferen. Wat mij toen opviel was het ‘pappen en nathouden’ van deze doelgroep. Natuurlijk doen de instanties heel goed werk, maar ik verbaasde me erover hoeveel medicatie ze slikten. Soms wel 15 Oxazepam per dag. En dan vonden ze het vreemd dat ze zo moe waren.

Marciano pakt het anders aan. Als verslaafde moet je wel zelf clean willen worden, maar hij betrekt de hele familie erbij. 

Ouders, broers, zusters en echtgenoten van de verslaafde zijn in de verslavingszorg vaak bijzaak, ten onrechte volgens hem. In zijn optiek zijn ze juist hoofdzaak. Ook zij moeten een verandering ondergaan om de verslaafde te kunnen helpen. ,,Een voorbeeld: ouders die een verslaafd kind hebben, kunnen hem bellen, dan kom ik langs om advies te geven. Er kan bijvoorbeeld worden besloten om het kind te laten opnemen, zodat de ouders even adem kunnen halen en bijkomen. Terwijl het kind in een afkickkliniek verblijft, zet hij de begeleiding van de ouders voort. We maken een plan van aanpak voor als het kind na enige tijd afgekickt thuiskomt. Als het eenmaal zover is, ga ik door met de begeleiding van zowel het kind als de ouders.’’ 

Deze aanpak spreekt mij enorm aan. Ik heb zoveel jongens na een 3-wekelijkse afkick weer gelijk zien afglijden. 

Op zich zit ik allang niet meer in dit circuit, maar omdat ik Marciano gister erover sprak is nog steeds een boeiend onderwerp wat mij betreft. Dus … ken je iemand die zo iemand als Marciano nodig heeft, vul het contactformulier in en maak een start met een beter leven.

‘Clean worden is makkelijk, clean blijven niet’